چرا قوانین برای دسترسی معلولان به کتاب اجرایی نمی شود؟!

به گزارش مجله فوتبال دوستان، به گزارش خبرنگاران ، نشست فقدان حمایت و نشر کتاب افراد دارای معلولیت (راهکارها و پیشنهادها) با حضور منصور برجیان، رئیس انجمن علمی و آفرینش های هنری معلولان ایران و منصور شادکام، قائم مقام انجمن نابینایان کشور جمعه(30 آبان ماه)، در سرای اهل قلم مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.

چرا قوانین برای دسترسی معلولان به کتاب اجرایی نمی شود؟!

شادکام با بیان اینکه افراد دارای معلولیت مانند سایر افراد جامعه به کتاب و کتابخوانی و همچنین نویسندگی علاقه دارند گفت: از چند منظر می توان به مقوله کتاب برای معلولان نگاه کرد. سال 1394 در قانون حمایت از معلولان به موضوع دسترسی این افراد به منابع مطالعاتی پرداخته شده است. این قانون بعد از تصوب در هیات وزیران به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ابلاغ و این نهاد را مکلف کرد تا فرصت برابر دسترسی به منابع مطالعاتی را برای جامعه معلولان را فراهم کند اما متاسفانه این فرصت ایجاد نشده است.

قائم مقام انجمن نابینایان کشور اضافه کرد: نزدیک به 5000 دانشجوی نابینا و کم بینا در مقطع کارشناسی و 1000 دانشجوی در مقطع کارشناسی ارشد از این جامعه در کشور مشغول تحصیل هستند که نشان توانایی و استعداد آن هاست. با توجه به آمار مشارکت نابینایان و کم بینایان در دو دوره جشنواره کاما نزدیک به 100 نویسنده نابینیا و کم بینا مشارکت داشتند.

نویسندگان توانمند نابینا نیازمند حمایت هستند

وی درباره ضرورت تامین امکانات برای نوشتن کتاب به قلم معلولان، اضافه کرد: افراد معلول ثابت کرده اند برای نوشتن کتاب، در مقایسه با سایر افراد از نظر خلاقیت و نوآوری عقب نیستند و فقط به تجهیزات برای نوشتن نیاز دارند. شاید نزدیک به 100 نویسنده نابینا و کم بینا توان چاپ کتابشان را ندارند اما با ذوق و علاقه به فعالیت خود ادامه می دهند. اگر فرد بینا برای چاپ کتاب 6 ماه زمان نیاز داشته باشد، نابینایان نویسنده به یک سال زمان نیاز دارد. حمایت از تولید کتاب بریل در قانون حمایت از معلولان نیامده است و موجب شده تا از ضمانت اجرایی لازم را نداشته باشد.

شادکام درباره مسائل چاپ کتاب افراد معلول ادامه داد: متاسفانه افراد نابینا برای چاپ و فروش کتاب هایشان با مسائل متعددی روبرو هستند. یکی دیگر مسائل تامین منابع برای مخاطبان نابینیا و کم بینا، در دسترس نبود منابع موجود در بازار است که با تعامل با ناشارن سارسر کشور ایجاد می شود. براساس قانون، ناشران باید فایل کتاب هایی که سالانه در کشور منتشر می شود را برای تولید کتاب بریل و کتاب صوتی در اختیار مراکز مرتبط قرار دهند اما متاسفانه ناشران از انگیزه کافی برای این کار برخوردار نیستند و البته عامل مشوقی نیز وجود ندارد؛ علاوه براین نپیوستن ایران به قانون حق امتیاز هم برای اجرای این قانون مانع ایجاد کرده است.

قائم مقام انجمن نابینایان کشور اضافه کرد: وجود برنامه مدون، هدفمند و تخصیص بودجه سالانه برای تولید کتاب بریل و گویا برای حمایت از معلولان برای دسترسی به منابع مطالعاتی ضروری است؛ همچنین برای ناشران علاقه مند امتیاز هایی قائل شوند تا رغبت لام برای عمل به مسئولیت اجتماعی فراهم شود. چاپخانه های تولید کتاب بریل با توجه به گرانی کاغذ از حمایت چندانی برای تولید کتاب بریل برخوردار نیستند در حالی که سالانه 100 هزار عنوان کتاب در کشور تولید می شود که افراد نابینا از آن ها محروم هستند.

شادکام با بیان اینکه در دسترس نبودن کتاب برای افراد معلول با قوانین موجود داخلی و بین المللی مغایرت دارد، اضافه کرد: با تخصیص بودجه جزئی امکان تقویت فعالیت چاپخانه های تولید کتاب بریل در کشور فراهم می شود. کتاب های صوتی نیز برای نابینایان و کم بینایان از استاندارد های لازم برخوردار نیست، بنابراین از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان متولی امر فرهنگ در کشور می خواهیم برای افراد دارای معلولیت برنامه مدون داشته باشد. بهره مندی از دیدگاه کارشناسان حوزه فرهنگ وهنر، سازمان فرهنگی شهرداری و البته افراد معلول تحصیل کرده برای تدوین قانون جامع، موثر و با تامین بودجه لازم برای رفع مسائل این حوزه راهگشاست.

وی اضافه کرد: نویسندگان معلول با مسائل متعددی روبرو هستند وظیفه اصلی انجمن ها شناسایی افراد نخبه است و در برگزاری جشنواره ملی کاما سال گذشته 20 شایسته تقدیر و برتر و همچنین دوره نخستین این جشنواره 11 نویسنده نابینا و کم بینای برتر و شایسته تقدیر، معرفی و تقدیر شدند. آثار برتر جشنواره ملی کاما به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین نهاد کتابخانه های عمومی کشور معرفی گشت اما تا به امروز حتی یک نسخه از آن ها خریداری نشده است.

شادکام برای تقویت جریان حمایت از افراد معلول نویسنده بیان نمود: پیشنهاد می کنیم، کنندگان مجلس شورای اسلامی به این حوزه ورود کنند و دولت در هر وزارتخانه و سازمان و ارگانی یک نفر کننده برای پیگیری اجرای قانون حمایت از معلولان در نظر بگیرد و گزار ش های منظم تدوین شود. کتاب بریل با بودجه اندک تولید می شود و از نظر کیفی با استاندارد های بین المللی فاصله دارد. کتاب های صوتی نیز از استاندارد مناسبت برخوردار نیستند و به جای افزایش تمایل مخاطب به کتابخوانی، گاهی به اصطلاح موجب دلزدگی می شوند.

قائم مقام انجمن نابینایان کشور با اشاره به تاثیر منفی وابستگی نابینایان به کتاب های صوتی گفت: تولید کتاب صوتی در بریل لازم و ملزوم یکدیگر اند اما مزیت اصلی کتاب های بریل تاثیر آن بر افزایش توانایی دیکته افراد نابینا است و وابستگی این افراد به کتاب های صوتی موجب شده، حتی افراد تحصیل کرده در سطح دکتری جامعه نابینا در دیکته بسیار ناتوان باشند.

مرکز روکی را به اداره کل بهزیستی استان تهران واگذار نکنید

شادکام درباره تصمیم سازمان بهزیستی در واگذاریس مرکز رودیکر به عنوان اصلی ترین مرکز تولید کتناب بریل در کشور به اداره کل بهزیستی استان تهران بیان نمود: از مسئولان بهزیستی کشور خواهش می کنیم مرکز رودکی را به اداره کل استان تهران واگذار نکنند چراکه زمینه ساز مسائل بیشتری در جریان تولید کتاب بریل خواهد شد به جای واگذاری این مرکز، برای تقویت آن برنامه ریزی کنند.

ارگان ها به مسئولیت اجتماعی خود در قبال افراد معلول توجه کنند

برجیان با اشاره به بی توجهی ارگان ها و سازمان های مختلف به مسئولیت اجتماعی خود در قبال افراد معلول، بیان نمود: یکی از مسائل عمده نویسندگان معلول به فروش نرفتن کتاب هایشان است؛ در حالی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از خرید کتاب های افراد برگزیده جشنواره ملی کاما خبر داده بودند اما خبری نشد. سازمان بهزیستی کشور نیز چندان به فعالیت نویسندگان افراد معلول توجه ندارد درصورتی که می دانیم توجه به کتاب و کتبخوانی رکن اساسی برای ارتقاء فرهنگ جامعه است.

وی درباره مناسب سازی کتابخانه های عمومی کشور، اضافه کرد: متاسفانه امکان ورود و حضور در کتاخانه های عمومی کشور وجود ندارد؛ علاوه براین بخش بریل برای افراد نابینا و کم بینیا دایر نیست در حالی که بسیار ضروری است همچنین افراد معلول برای استفاده از این کتابخانه های محق هستند چراکه این مکان ها با بودجه عمومی ساخته شده است. مناسب سازی فرهنگسرا ها نیز ضروری است.

برجیان یکی از دلایل اصلی اجرایی نشدن قوانین موجود برای معلولان را مطالبه گر نبودن ذی نفعان دانست و گفت: معلولان به دلیل درگیری با مسائل زندگی و معیشت چندان به تحقق قوانین موجود توجه نمی کنند؛ بنابراین معرفی یک کننده در سازمان های مختلف برای پیگیری حقوق افراد معلول پیشنهاد قابل توجهی است.

رئیس انجمن علمی و آفرینش های هنری معلولان ایران اضافه کرد: توجه به معلولان بزرگترین اقدلیت کشور هستند بنابراین خواهشمندیم قوانین موجود برای حمایت از این افراد اجرایی شود.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران
انتشار: 1 دی 1399 بروزرسانی: 1 دی 1399 گردآورنده: footballgahan15.ir شناسه مطلب: 1269

به "چرا قوانین برای دسترسی معلولان به کتاب اجرایی نمی شود؟!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چرا قوانین برای دسترسی معلولان به کتاب اجرایی نمی شود؟!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید